Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Tinerii din ansamblul „Florile Tărnii„ din Tarna Mare au câștigat concursul național de colinde
Centrul de Creație Satu Mare  - Luni, 6 Noiembrie 2023

În urma „Concursului de interpretare colinde” organizat de Fundația Culturală Terrarmonia – președinte prof. univ. dr. Ioan Bocșa, Ansamblul Folcloric „Florile Tărnii” coordonat de drd. Bianca-Angela Cionca – referent la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, a fost premiat la ambele secțiuni: Premiul I la secțiunea colinde inedite și Premiul III la secțiunea colinde după model.

Scopul concursului este de a revitaliza colindele tradiționale, făcând parte din proiectul „Recuperări și restituiri – colinda tradițională în zone etnografice ale Transilvaniei”, realizat de Terrarmonia cu sprijinul AFCN.

Concursul s-a desfășurat on-line în perioada 05-31 octombrie 2023, adresându-se grupurilor formate din 3-7 persoane structurate pe două categorii de vârstă: până la 16 ani, respectiv peste 16 ani.

La concurs au participat 72 de grupuri din județele: Covasna, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Sibiu, Harghita și Satu Mare.

Colinda inedită care a obținut Premiul I se intitulează „Domnului ș-a nost Domnu”, culeasă de drd. Bianca-Angela Cionca de la Grigore Cionca, 72 ani, în 2019, din Valea Seacă, județul Satu Mare.

Membrii ansamblului care au participat la înregistrări sunt: Tipuș Alin, Cionca Natalia și Tipuș Mircea. Colinda care a obținut Premiul III, interpretată după modelul Ansamblului de Muzică Vocală Tradițională „Icoane”, a fost culeasă în anul 1977 de către regretata Ilona Szenik din satul Valea Seacă, județul Satu Mare – „La roșu la răsărit”, informator: Doroș Irinca, 21 ani.

Prin intermediul acestui concurs, scopul de revitalizare a colindei tradiționale a fost atins. După o perioadă îndelungată în care multe colinde au dispărut din uz, comentariile de pe rețelele de socializare exprimă nostalgia și totodată bucuria oamenilor de a reasculta colindele-reper ale locurilor unde au crescut.

1269 vizite
Distribuie pe